LA CARTA DE L'ALCALDE - OCTUBRE 2018

Dilluns, 1 d'octubre de 2018 a les 00:00

Amigues i amics tonencs,

Amb motiu del primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre, amb tota seguretat el fet històric més rellevant de les darreres dècades, voldria compartir amb vosaltres les reflexions següents:

1-O. Motiu d’orgull per a Catalunya.

Tot i les amenaces, les dificultats, la guerra bruta i la violència policial, 2.286.217 ciutadans vam demostrar la ferma voluntat d’exercir el que és un dret legítim: votar. Vam demostrar que els catalans, quan ens ho proposem, i si anem junts, som capaços de qualsevol cosa.

1-O. Motiu de vergonya per a l’Estat espanyol.

La fermesa de la ciutadania va fer aflorar la cara oculta de l’Estat espanyol, que va exhibir una actuació indigne d’un país que s’anomena democràtic, amb l’ús de la violència policial contra persones pacífiques que només volien votar. Aquesta actuació va provocar una esquerda molt profunda entre molts catalans i l’Estat espanyol, que no sols no ha demanat perdó sinó que encara ha atorgat medalles als que ens atonyinaven al crit del ‘a por ellos’. La imatge de l’Estat ha quedat molt malmesa a ulls del món.

1-O. Tona, orgull de poble.

La ciutadania de Tona va ser un exemple de generositat, de tenacitat, de complicitat i de determinació per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre; tothom va posar el seu gra de sorra per aconseguir-ho. I vull destacar que tothom va ser respectuós amb el pensament de cadascú i que entre tots hem sabut mantenir l’harmonia i la convivència entre tots els tonencs, sigui quina sigui la seva opció sobre la independència, ja que entre tots formem un sol poble.

1-O. Vigència i validesa del resultat del referèndum.

Malgrat tots els obstacles i entrebancs, 2.286.217 catalans van poder votar en el referèndum, i 770.000 ciutadans censats no van poder votar pel tancament de col·legis per l’actuació policial. El SÍ va obtenir el 90,18% dels vots, el NO un 7,83%, i un 1,98% de vots en blanc. Aquest és un resultat rotund, vàlid i vigent: no podem obviar que la voluntat majoritària de la ciutadania constitueix un mandat democràtic que hem de complir.

1-O. Èxit col·lectiu.

L’èxit de l’1 d’octubre s’explica en bona part per la feina que van fer les institucions, els càrrecs públics, les entitats socials, els partits polítics, i molts empresaris i ciutadans a títol individual, que hi van treballar durant mesos i en alguns casos s’hi van jugar molt. La determinació de totes aquestes persones mereix el reconeixement i l’agraïment de tots nosaltres. Aquesta mateixa determinació, constància, esforç, generositat i compromís és el que ens portarà a aconseguir l’objectiu final: la independència de Catalunya!

Visca Catalunya lliure!!

Josep Salom i Ges
Alcalde de Tona

Darrera actualització: 01.10.2018 | 13:15