I un any més, Tona se suma a aquesta commemoració, portant a terme diverses accions i activitats per reivindicar la igualtat efectiva i els drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada.
Fa aproximadament un any que es va declarar l’estat d’alarma per una pandèmia que ens ha portat a una crisi sanitària mundial amb conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i, sobretot, per a les dones. La COVID-19, més enllà de l’impacte sobre la salut, ha tingut un impacte sistèmic que ha posat de manifest la importància de totes aquelles activitats essencials de cura i per a la sostenibilitat de la vida, i ha fet evident que, en un context de crisi, les desigualtats de gènere situen les dones en una posició d’encara més vulnerabilitat. És per això que el Ple municipal ha donat suport al Manifest-argumentari 8M 2021. Juntes, diverses i rebels som imparables! sempre feministes!
Com ja és habitual els darrers anys, la imatge gràfica de la campanya ha sorgit de la Comissió d'Igualtat d’Osona, formada per les tècniques d’igualtat del Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat La Plana i els ajuntaments de Centelles, Tona, Torelló i Vic. Difondrem les activitats que tindran lloc als respectius municipis amb la mateixa imatge, a partir d’un cartell i també a través de les xarxes socials.
Per a aquest any 2021, la dona escollida que protagonitza la campanya és la Florence Nightingale, infermera, estadística i reformadora social britànica, considerada la mare de la infermeria moderna i la creadora del seu primer model conceptual. Així doncs, amb la imatge d’aquest clar exemple de dona emprenedora i lluitadora, enguany es difonen els diversos actes i activitats organitzades, en aquest cas al municipi de Tona, per diverses regidories, l’Associació Donaveu, la Ludoteca Jocs, la Biblioteca Caterina Figueras, el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses i l’Institut de Tona.
Durant tot el mes de març, tindran lloc diverses activitats al municipi. La situació generada per la COVID-19 ens ha portat fer ús de les eines digitals per continuar oferint activitats d’interès. Des de la Biblioteca Caterina Figueras ens oferiran un club de lectura virtual amb la meravellosa novel·la d’Irene Solà Jo canto i la muntanya balla, una exposició de còmics escrits i dibuixats per dones per reivindicar la labor de la dona i, conjuntament amb la Ludoteca Jocs, portaran a terme una acció per a expressar allò que els molesta sobre la desigualtat de gènere. La Regidoria de Desenvolupament Local i TPCIS ens conviden a participar en una campanya a través de les xarxes socials amb el hashtag #DONESIRREDUCTIBLES, per visibilitzar iniciatives empresarials liderades per dones que transformen i milloren la societat. Les xerrades tampoc no hi poden faltar; per això, es portaran a terme dues xerrades/col·loquis virtuals: una a càrrec de Nati Veraguas Aguilera, la qual explicarà les noves mesures de la Llei 5/2008 del dret de les dones d’erradicar la violència masclista. I l’altra, a càrrec de Núria Mateu Almacellas, de la cooperativa Fil a l’Agulla, qui parlarà de la conciliació, el benestar emocional i la COVID tot creant un espai d’escolta per compartir i d’aprenentatge col·lectiu per a dones. L’Institut de Tona també ens oferirà, virtualment, la inauguració de l’exposició a l’Espai Muriel Casals Matildas i altres masclismes, com a resultat del projecte que està treballant l’alumnat de 2n d’ESO entorn la prevenció de les violències masclistes. L’Associació Donaveu ens continuarà oferint la possibilitat de veure el Docs Barcelona del mes amb la pel·lícula The letter, de Maia Lekow i Christopher King. I com ja és habitual, al parc arqueològic del Camp de les Lloses, podrem fer una visita guiada i aquesta vegada també hi tindrà lloc una presentació de dibuixos sobre la vida quotidiana de les dones i les criatures dins d’una comunitat militar (125-75 A.N.E).
Aprofitem també, des de Donaveu, i les regidories de Patrimoni i de Feminismes i LGTBI, per donar el tret de sortida a la iniciativa Reescrivim la història i convidar a participar a tota la ciutadania a través de decidim-tona.diba.cat, a proposar espais, col·lectius i àmbits femenins, i dones que mereixen ser recordades, perquè el relat de la història de Tona sigui més igualitari i inclusiu.
Durant aquests dies, el color lila serà el protagonista i la bandera lila lluirà a l’Ajuntament i a la plaça Major. I algunes rotondes també les veurem il·luminades d’aquest color associat a la lluita feminista i als drets de les dones.