Les empreses afronten la reducció i revalorització de residus industrials

Divendres, 10 de novembre de 2023

Una desena d'empreses han assistit a aquesta trobada impulsada des de la regidoria de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Tona.

El passat 3 de novembre, una desena d’empreses van assistir a la trobada d’empreses dels polígons industrials de Tona que des de fa un temps s’impulsa des de la Regidoria de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Tona amb el suport del Servei de Desenvolupament Local de la Mancomunitat la Plana.

La finalitat de les trobades és oferir un espai de diàleg, reflexió i treball conjunt amb el teixit industrial del poble, on es tracten necessitats comunes generalment relacionades amb els polígons d’activitat econòmica.

En aquesta ocasió es va comptar amb la participació del Sr. Jordi Baucells com a expert en gestió de residus que va presentar el projecte pilot “Sensibilització i assessorament per la disminució i revalorització dels residus industrials d’Osona”.

La iniciativa té la intenció de preparar les empreses d'acord amb la nova llei de residus, ja en vigor i en compliment de la normativa europea, que obliga les empreses a fer una acurada selecció dels residus i millorar la seva gestió.

En aquest marc, la prova pilot té per objectiu sensibilitzar i assessorar tant a indústries de la comarca, productores de residus industrials, com els seus gestors sobre la disminució i la correcta separació dels residus. Aquest canvi de model pot suposar uns avantatges econòmics i empresarial, ja que la majoria dels residus es poden revalorar i generar uns ingressos addicionals.

L’assessorament tindrà la particularitat de ser personalitzat. Així, s’analitzaran els fluxos de producció i les instal·lacions de cada una de les empreses, de diferents sectors, perquè els residus puguin ser separats en origen amb la màxima eficiència i després ser disposats per a la valorització, proporcionant eines per a la millora de la seva gestió.

La valorització dels residus permetrà a les empreses plantejar-se diverses opcions que els poden generar ingressos addicionals o reduir les despeses, com per exemple, contractar gestors de residus de manera conjunta, trobar millors preus o com optimitzar recollides, és a dir, apostar per l’economia d’escala, entre d’altres tal de donar a conèixer els diferents serveis que ofereixen a les empreses, quins residus gestionen i detectar oportunitats de col·laboració conjunta.

Aquesta tasca també facilitarà detectar les mancances del sector a la comarca, especialment pel que fa a les instal·lacions. El que es persegueix en aquests casos és aconseguir que les empreses separin aquesta tipologia de residus en origen, trobar gestors i organitzar rutes de forma conjunta (ara inexistents) per traslladar-los a centres de tractament especialitzats. Un sistema que, a més de facilitar la gestió d’aquests residus, permetrà valorar-los.

A més, es treballarà amb els actuals gestors de residus industrials de la comarca, per tal de donar a conèixer els diferents serveis que ofereixen a les empreses, quins residus gestionen i detectar oportunitats de col·laboració conjunta. Aquesta tasca també facilitarà detectar les mancances del sector a la comarca, especialment pel que fa a les instal·lacions.

Les empreses interessades a sol·licitar un assessorament 100% subvencionat poden omplir el següent formulari de sol·licitud https://forms.office.com/e/YATFwdEsUm o enviant un WhatsApp al 648 447 270

Aquest projecte és finançat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 10.11.2023 | 14:55