Amb data 2 d'agost de 2024 ha entrat en vigor el canvi en la situació de sequera a Tona: passa de la fase d'excepcionalitat a la fase d'alerta tal com va aprovar el govern la setmana passada a causa de la millora de les reserves hídriques.
Amb l'entrada a aquesta nova fase les mesures es relaxen, però la sequera persisteix i cal que continuem fent un ús responsable de l'aigua i posem en pràctica mesures d'estalvi permanents perquè és un recurs finit i escàs.
Per això, entre tots i totes, hem de continuar estalviant aigua en la mesura del possible.
Consulta totes les restriccions al web de l'Agència Catalana de l'Aigua ‘El visor de la sequera’, un visor informatiu sobre els efectes de la sequera a les conques internes de Catalunya, basat en el Pla especial de sequera, l'instrument de la planificació hidrològica definida per l'Agència Catalana de l'Aigua.
Les principals restriccions marcades són les següents:
El límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant i es relaxen algunes mesures:
Dotació de reg agrícola: 25% o la substitució de part dels cabals per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).
Indústria: 5% dels consums d’aigua (en excepcionalitat era del 30%).
Usos recreatius: 5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg.
Usos ramaders: 10% (en excepcionalitat era del 30%).
S'han aixecat les següents prohibicions:
Ja no està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat.
Ja no està prohibit el reg de gespa.
Piscines:
No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l'aigua.
Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres.
Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut.
Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial i d’aquelles piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Campanya del Consell Comarcal d’Osona per mirar de pal·liar els efectes de la sequera actual i dels mesos vinents.
Hi trobaràs consells i recomanacions d'estalvi d'aigua que podràs aplicar a casa.
Pots consultar-la a: https://www.ccosona.cat/sequeraosona
Des de l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública, juntament amb l'Associació Espanyola d'Operadors Públics d'Aigua i Sanejament (AEOPAS), han elaborat aquests curts per a promoure l'estalvi de l'aigua a llar. 1.- Mesures d'estalvi al bany
2.- Mesures d'estalvi a la cuina