TONA S'ADHEREIX A LA CONSTITUCIÓ DE L’ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS I ENTITATS PER L’ENERGIA PÚBLICA (AMEP)

Dimecres, 22 de juliol de 2020

Un total de 49 representants dels ajuntaments i entitats adherits han signat el protocol de mesures d’impuls per la consttució de l’AMEP, el qual regula el marc de col·laboració entre els ajuntaments partcipants i promoure mesures per difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestó públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita,
i desenvolupar accions per impulsar una transició a un model energètc just, democràtc i sostenible.

L’AMEP també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb el suport de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Segons s’ha explicat a la presentació, el model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els ajuntaments són part fonamental. L’Ajuntament de Terrassa ha liderat la constitució d’aquesta entitat, amb els treballs preparatoris per a la seva creació, assessorant els municipis que es vulguin adherir i assumir la gestió de l’associació, fins que aquesta disposi de recursos propis.

Finalitat de l’AMEP
- Treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències.
- Promoure relacions i col·laboracions entre municipis.
- Donar suport als municipis, associats o no.
- Interactuar conjuntament amb administracions i altres organittacions.

Quines actuacions desenvoluparà
1. Actvitats per la creació d’una línia comunicatva pròpia, l’organittació de jornades, seminaris i cursos, i la creació d’un marc de treball, coordinació, col·laboració i debat entre municipis.
2. Donar suport i partcipar en iniciatves dels municipis per difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestó públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, i impulsar
iniciatves de debat tècnic, investgació i recerca sobre les fnalitats de l’associació.
3. Col·laborar en xarxes nacionals, estatals i internacionals, i incidir en les polítques públiques relatves a l’energia.
4. Finalment crearà un centre de recursos o base documental d’experiències, iniciatves o estudis, realittarà serveis d’assessorament tècnic i assistència jurídica i administratva als
municipis per assolir la ttularitat, la propietat i la gestó públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, i podrà sol·licitar ajuts i subvencions en nom propi o dels municipis associats.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència, a través d’una plataforma virtual, d’alcaldesses i alcaldes, regidores i regidors, de 10 municipis i 2 entitats, en representació de tots els municipis interessants en la creació de l’AMEP. Els que han intervingut han coincidit en assenyalar la importància d’una entitat com l’AMEP. La previsió és que al mes de setembre s’aprovin els estatuts de l’AMEP als plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d’octubre, se celebri l’assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.

Darrera actualització: 22.07.2020 | 13:33