Aquest proper dimarts, 23 de febrer, a les 7 de tarda i a través d’una plataforma digital, tindrà lloc la primera xerrada en format conversa, emmarcada dins la campanya de sensibilització i prevenció de les violències masclistes 'UNA MIRADA A LES VIOLÈNCIES MASCLISTES. TONA LLIURE DE VIOLÈNCIES'
Aquesta iniciativa, liderada per la regidoria de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Tona, permetrà que durant el 2021 es portin a terme diverses accions per visualitzar els diferents àmbits i formes de violències masclistes, amb l’objectiu que tota la ciutadania pugui reconèixer-les i pugui fer-hi front per prevenir-les i evitar-les.
La xerrada, titulada “Les violències masclistes. Lluites, llei i canvis”, serà una conversa entre l’Asun Martínez Artero, advocada i activista, i la Núria Muñoz Carreras, tècnica d’igualtat de l’OTIG d’Osona, durant la qual serà possible fer preguntes i resoldre dubtes. Ens parlaran sobre la situació d’Osona, dinàmiques observades, etc., i com la llei ha permès l'abordatge de les violències masclistes. L’acte s’acompanyarà de l’Interpretació musical d'EMMA DALAMA SÁNCHEZ, alumna de l’escola de Música de Tona.
Per participar d’aquesta activitat cal connectar-se a: https://us02web.zoom.us/j/82719875309?pwd=OVZkblNqN1M5VjRnbGtBb2NEN2VlZz09 ( ID de reunió: 827 1987 5309 i Codi d'accés: 483039). També es pot fer la inscripció a través del següent formulari: https://forms.gle/7uPyjsFy71AVcH1u9 i s’enviarà l’enllaç de la connexió a les persones inscrites.
La motivació d’intervenir en la lluita contra les violències masclistes sorgeix de la voluntat política i del compromís d’aquesta legislatura d’eradicar i abordar tots els àmbits de les violències masclistes.
Les violències masclistes són un fenòmen quotidià i sistemàtic a la societat. Les dades parlen per si soles. Des de principis d’any, i fins el 29 de desembre de 2020, s’havien registrat 83 feminicidis i altres assassinats de dones, dels quals 14 a Catalunya. I des de principis d’any fins a dia d’avui ja n’hi ha 10 més. Així mateix, les dinàmiques socials i quotidianes, mostren que el masclisme quotidià continua persistint amb força. Ho indiquen situacions generades als centres educatius, a les xarxes socials i als establiments d’oci, festes populars, als carrers, als mitjans de comunicació, etc.
La violència masclista té moltes formes i és present a diversos àmbits de la vida de les persones i de totes les edats. Algunes són explícites i visibles i, d’altres, que són la majoria, són més subtils, implícites i invisibilitzades. Són conseqüència de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones, que es sustenta i pren força en el sistema patriarcal existent. Fins a finals d’any 2020, la llei catalana que regulava les violències masclistes, era la llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, la qual incloïa uns àmbits i formes determinades, ara bé, des de finals d’any, hi ha una modificació d’aquesta amb la llei 17/2020, del 22 de desembre, que amplia, reforça i l’actualitza i, també protegeix els drets de les dones transgènere i cisgènere i de les persones no binàries, amb la finalitat de respectar la diversitat de gènere.
Recordem que totes les persones podem contribuir a fer de Tona un poble lliure de violències masclistes.