La paleogenètica i l'arqueologia a debat en una jornada molt concorreguda que va tenir lloc a l'Ajuntament de Tona.
La paleogenètica és un camp de recerca molt nou, iniciat fa menys de 30 anys, amb treballs molt puntuals, però que avui ha agafat una gran volada de la mà del desenvolupament de les eines biomoleculars i bioinformàtiques, i de l’interès que ha despertat en el món de la Prehistòria i la Història.
Al 1984, any en que es publiquen els dos primers estudis que estrenen aquest camp, pocs investigador pensaven que es pogués obtenir informació genètica de material antic, restes esquelètiques o fossilitzades, i molt menys que es poguessin aconseguir genomes complets d’individus de diversa antiguitat i localitats del món.
Però, sabem que ens aporten realment? Quines preguntes ens podem plantejar? Fins on poden arribar?
Aquestes qüestions planen entre molts investigadors. Per això, el passat divendres vam comptar amb la presència de diferents especialistes de Catalunya i d’arreu, que ens van explicar la seva recerca, les seves experiències i la visió que tenen del futur de la paleogenètica.
El Camp de les Lloses fou present a la jornada i hi va participar a través dels estudis paleogenètics i arqueològics sobre les criatures perinatals documentades al jaciment aquests darrers anys.