El passat 6 de juny a 2/4 de 8 del vespre va tenirt lloc la conferència de la Dra. Teresa Vinyoles i Vidal: “Un art gòtic poc conegut: la cuina. Dones i alimentació a l’edat Mitjana” dins del projecte 2015: “Dones en el passat i avui en el territori de Tona des d’una perspectiva de gènere”.
La conferència va ser girar al voltant de la reflexió sobre l’alimentació i el paper de les dones en la producció i elaboració dels aliments a l’edat mitjana a través dels documents i les imatges que ens han arribat.
La Dra. Teresa Vinyoles ens va fer una brillant dissertació sobre la participació de les dones al camp com a pageses, al costat dels homes, a l’hort, que és un espai exclusivament femení i fonamental pel sosteniment de la família, en la producció i elaboració d’aliments com a l’apicultura amb la mel, en la producció del pa: flequeres o pastadores de pa, sempre dones, i forneres bàsicament dones. Finalment com a cuineres de la família. Vam repassar a través d’exemples documentats en els arxius i a través de les imatges d’època tots aquests aspectes i, òbviament, una part molt interessant de la xerrada fou la caracterització de les cuines i llars de terra, els fogonets i estris del foc i les eines en relació al procés d’elaborar i coure el pa, l’utillatge de la cuina i els serveis de taula: els morters, les olles, les escudelles i plats etc...Alimentació en mans de les dones, molt invisibles en els documents, un receptari casolà que cal intuir, de tradició oral passat de mares a filles i la solidaritat de l’època: compartir el menjar que sobrava. Les males condicions per la conservació dels aliments facilitaven que quan sobraven menges es compartissin amb la família, els veïns i les veïnes.Finalment vam compartir unes postres medievals amb els assistents: les neules de Nadal que es coneixen des del segle XI.