Aiguafreda, Balenyà, Folgueroles, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell i Tona participen en una prova pilot de recollida selectiva de roba usada amb el sistema porta a porta.
A finals de novembre, la Mancomunitat La Plana conjuntament amb l’empresa Striebel GmbH, posaran en marxa una prova pilot de recollida selectiva porta a porta de roba usada a diversos municipis de la Mancomunitat La Plana.
Un dels objectius d’aquesta recollida és evitar que la roba usada es llenci a la fracció dels materials reciclables i al rebuig, fent-ne possible l'aprofitament i evitant que vagi a l'abocador. D’aquesta manera facilitarem la selecció manual dels envasos lleugers, paper i cartró a la planta de triatge ja que evitarem que hi arribi aquest material.
Aquesta iniciativa complementa altres vies de recollida de roba ja existents als municipis, com són les entitats amb finalitats socials o portant-la directament a la deixalleria.
Principalment la roba que es recollirà serà roba neta, seca i en bon estat, calçat (lligat pels cordons), roba de la llar (cortines, estovalles...), complements (bosses de mà, maletes, cinturons, corbates, mocadors...) i abrics de pell, entre d’altres.
Aquesta recollida es realitzarà amb un vehicle i personal propi de la Mancomunitat La Plana i es portarà a terme el mes de novembre durant tres dies a partir de les 6 del matí als municipis següents: Folgueroles, Santa Eulàlia de Riuprimer i Balenyà, el dimarts 26, Tona, Aiguafreda i Sant Martí de Centelles, el dimecres 27 i Taradell i Seva, el 28 de novembre.
Per poder fer la recollida es farà una distribució casa per casa, d’unes bosses específiques que s’hauran de deixar lligades davant la porta, el mateix dia de la recollida i abans de l'hora indicada. Si és necessari, també hi haurà l’opció de recollir-ne més a l'Ajuntament, o també d’utilitzar-ne de qualsevol altra tipus.
La roba recollida es seleccionarà en una planta de triatge tèxtil especialitzada i a través d'aquest procés es pot tornar a utilitzar aproximadament el 50% d'aquesta roba. El 40% torna en forma de matèries primeres a la indústria i el 10% restant sol ser destruït si no es pot aprofitar.
Amb aquesta iniciativa es pretén reduir l’aportació de roba a la planta de triatge i, sobretot, fer una correcta gestió de la mateixa aprofitant un recurs amb un alt valor social, econòmic i ambiental.
Regidories de Medi ambientÀrea de Medi Ambient – Mancomunitat La Plana